sunnuntai 14. elokuuta 2016

Vinyylikorkin asennus

Opettajalta tuli sähköpostiviestiä, että oppilaitoksen baariluokkaan olisi mahdollista päästä asentamaan vinyylikorkkilattiaa. Luokkakaverini Hollyn kanssa olimme aikaisemmin tehneet kyseiseen luokkaan kaluste-, kalustejärjestys- ja värisuunnitelman, joten tartuin innolla mahdollisuuteen päästä itsekin tekemään tilaan jotain. 

Tästä kaikki alkoi, laitoimme jämäpaloista kiilat vinyylikorkin ja seinän väliin, sillä lattia on uiva ja vaatii noin 5mm liikkumavaran. Vinyylikorkki on ns lukkoponttilattia, joka asennetaan yksinkertaisesti "naksauttamalla" lankut päittensä ponteista yhteen. 

Aloitimme huoneen oikeasta nurkasta, jossa seinä on viisto ja jossa on lavuaarin lattiaputki. Kohta piti tietysti mitata tarkasti, jotta sen sai osumaan nätisti kohdilleen. 

Koululta löytyi hienoja työkaluja, joten saimme reiän porattua suoraan vinyylilankkuun ilman, että reikä olisi pitänyt leikata seinään asti auki ja paikata palasella.

Vinyylilankku leikattiin sirkkelillä, jolla työ kävikin nopeasti. Aina uuden lankkurivin alkaessa piti pitää huoli, että pituussuunnassa saumat eivät mene liian lähelle toisiaan, ja tarvittaessa leikata aloituslankku puoliksi jos näin olisi käymässä. Muuten rivi jatkettiin aina ehjillä lankuilla, kunnes rivin viimeinen lankku mitattiin seinästä 5mm liikuntavaralla ja leikattiin oikean mittaiseksi. Kun koko rivi oli laitettu pituussuunnasta kiinni pontteihin, riviä nostettiin ja naksautettiin kerralla kaikki leveyssuunnassa kiinni. Välillä apuna piti käyttää vinyylikorkin palasta joka menee ponttiin sekä vasaraa, että saumat sai varovasti nakuteltua tiiviisti paikoilleen. Viimeisen rivin kanssa käytimme myös apuna sorkkarautaa lyöntiraudan tapaan.

Ovien listat lyhennettiin, jotta lattia saatiin siististi listojen alle. Varastotilan ovi aukeaa luokan suuntaan, mutta ovi itse onneksi mahtui aukeamaan lattian kanssa ilman, että sitä olisi tarvinnut höylätä.


Viimeisiä viedään. Ihan viimeinen rivi oli vain 12cm leveä, joten vinyylilankut piti kaventaa sitä varten. Mittasimme leveyden ja merkitsimme maalarinteipillä leikkauskohdan, sillä lyijykynä ei tummassa kirjavahkossa pinnassa näkynyt. Koululta olisi löytynyt ilmeisesti sirkkeli millä laudat olisi saanut leikattua, mutta emme saaneet kiinni henkilöä joka olisi meidät verstaaseen päästänyt, niin päätin leikata laudat pistosahalla sillä leikkausreuna jää kuitenkin lattialistojen alle piiloon. Saimmekin kuulla että moinen toiminta oli oikein ihailtavaa omatoimisuutta. :)

Viimeinen pala enää laittamatta! Tässä kuvassa näkyvät sirkkelin jälkeen käytetyimmät työkalut, eli vasara, lyöntipalikka, sorkkarauta ja lyijykynä. Imuri oli myöskin kovassa käytössä, sillä sirkkelöidyistä lankuista tuli väkisinkin tilaan paljon roskaa, joka piti siivota hyvin pois ettei ponttien väliin jää roskia mitkä estävät lankkujen kiinnittymisen toisiinsa. 

Valmista! Hieno tuli, vaikka itse sanonkin! Siivous oli enää jäljellä, eli kasasimme työkalut pois ja veimme roskat yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti