maanantai 15. elokuuta 2016

Tapetointia ja maalausta siskon luona

Olin jo pitkään suunnitellut siskon vanhaan rintamamiestaloon makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen maalaus- ja tapetointihommia, ja kun sain käyttää työharjoittelupäiviäkin näihin töihin niin ei auttanut kuin käydä tuumasta toimeen.


Aloitin repimällä kahdelta väliseinältä vanhat tapetit pois. Tapettia oli ainakin viisi kerrosta, joiden alla vielä pinkopahvi, sanomalehteä ja eristepurua. Melkoinen homma oli siis saada kauniit lautaseinät esiin, mutta ehdottomasti vaivan arvoista!


Lautaseinät saivat pintaansa valkoista puolihimmeää remonttimaalia, ja pönttöuunin takaseinä pirteän oranssin sävyn. Oranssia joutui vetämään kolme kerrosta ennenkuin lopputulos oli täysin peittävä.

Ulkoseinästä ei lautaa otettu esille ihan vain eristävyydenkin vuoksi, mutta vanhat tapettikerrokset poistin jotta uusi tapetti pysyy varmasti paremmin seinässä.


Tapetti oli kuviokohdistettavaa non-woven tapettia, joka laitettiin suoraan seinään valmisliisterillä. Aloitin tapetoimisen huoneen vasemmasta nurkasta, johon olin vatupassilla vetänyt aloitussuoran. Tapettirullia oli kaksi, joiden laskin riittävän kun seuraavan vuodan ottaa aina eri rullasta. Näin kuviokohdistushukkaa ei tule niin paljoa.


Valmista.


Olohuoneen puolella maalasin nurkan muuriseinän vesiohenteisella tummanharmaaksi sävytetyllä sisäseinämaalilla. Pinnan kuivuttua maali sai päällensä vielä sienellä levitettynä tikkurilan hopealasyyrin väripesuna. Vanhat puiset kirjahyllyt saivat myös uuden valkoisen värin. Poistin hyllyistä vetimet, ovet ja hyllyt, jotta maalaaminen oli helpompaa. Pohjalle laitoin tartuntapohjamaalin ja pintaan kiiltävän valkoisen Helmi kalustemaalin kahteen kertaan sudittuna. Vetimet spraymaalattiin hopealla maalilla, kuten myös peilin ja taulun kehykset.


Väliseinän maalasin sisämaalien jämäpurkeista itse sekoitetulla sävyllä, josta tuli kauniin vaalean harmahtava violetilla vivahteella. Muut seinät saivat pintaansa maalarinvalkoista.  Aiemmin olin vatupassilla merkinnyt seiniin viivan 85cm korkeudelle, sillä varastossa lojuvista vanhoista laminaattilaudoista päätin tehdä seinille puolipaneelin. Seiniä ei siis tarvinnut maalata alas asti, mutta nurkasta maalasin yli jonkun verran, jotta tapetoidun ja maalatun seinän väliin ei jää eri väristä rajaa.


Vatupassin avulla viivaa seinille jotta tietää mihin asti tarvitsee maalata ja tapetoida.


Levitin sudilla ja telalla valmisliisterin suoraan seinään, jonka jälkeen kiinnitin oikean pituiseksi leikatut vuodat tapettilastaa apuna käyttäen. Pyyhin lastasta mahdollisia liisterijäämiä aina välillä kosteaan rättiin, jolla myös varovasti kävin tapettien sauman läpi. Ensimmäisen vuodan aloitin vasemmasta nurkasta niin, että nurkkaan jäi n. 1cm valoraja, samoin kuin viimeisen vuodan ja nurkan väliin.


Leikkasin vuodat oikean mittaiseksi olohuoneen lattialla laminaattilaudan taustapuolta leikkuualustana käyttäen. Mittasin pituuden rullamitalla, merkitsin kohdan lyijykynällä ja leikkasin mattoveitsellä vatupassin avulla.


Kun tapetit oli saatu seinille oli aika aloittaa kirjahyllyjen maalaaminen. Mitään varsinaista maalaustilaahan ei ollut, joten ei muuta kuin tavaroita tieltä pois, kirjahyllyt vapautuneeseen tilaan keskelle lattiaa ja sanomalehteä alle lattian suojaksi.


Tila alkaa olla valmis. Laminaatit leikattiin 90cm pituuteen sirkkelillä ja kiinnitettiin ponteista yhteen sekä vielä sieltä täältä naulaimella ponttien läpi seinään. Listaksi valikoitui vaalea puun värinen tarjousjalkalista, joka myös maalattiin hopealla spraymaalilla sävyihin sopivaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti