tiistai 29. marraskuuta 2011

Korkeapaineruiskumaalaus

Korroosionestomaalaus

Pohjatyöt

Maalasin korkeapaineruiskulla yhden koulun pöydän metallirungon. Aluksi kaavin metallisen kittilastan avulla rungosta suurimmat liat ja teippijäämät pois, jonka jälkeen pyyhin rungon rasvanpoistolla, joka on tarkoitettu liuotinohenteisille maaleille.
Pöydän rungossa oli monta kerrosta vanhaa maalia ja kuivunutta kittiä, joten päätin poistaa lähestulkoon kaiken maalin, jotta pohja olisi puhdas ja tasainen uutta maalipintaa varten.
Hioin  rungon kauttaaltaan hiomakoneella P80 hiomakarkeudella. Kun suorat pinnat oli hiottu, viimeistelin vielä kulmat ja vaikeat kohdat hiomalla ne käsin.
Hiomakonetta käyttäessä pidin työhanskojen lisäksi suojalaseja mahdollisten kipinöiden ja lentävien roskien varalta.

Suojaustoimet

Hionnan ollessa valmis, vein pöydän maalauskammioon, jossa suoritin vielä liuotin rasvanpoiston hiomapölyn, lian ja rasvan poistaakseni. Sitten suojasin rungon pyörät suojamuovilla ja maalarinteipillä. Asetin rungon aluksi sivuttain kallelleen puupalikoiden päälle, jotta pohja- ja sisäpinnat saa ensin helposti maalattua.

Ruiskun tarkistus

Ennen maalauksen aloittamista tarkistin korkeapaineruiskun kunnon. Aluksi varmistin, että koneistossa ei ole painetta kääntämällä paineensäätöruuvista paineet pois, osoitin ruiskun poispäin ja painoin liipaisimesta laskeakseni mahdolliset paineet pois. Sitten varmistin kahva- ja pumppusuodattimen puhtauden. Nämä suodattimet vaihdetaan tarpeen vaatiessa. Pumppusuodatinta takaisin kierrettässä ei saa kiristää ruuvia liikaa. Katsoin silmämääräisesti myös maalisuppilon ja aineletkun kunnon. Aineletkun ympärillä olisi hyvä käyttää suojaavaa muovisukkaa.

Maalin valmistus

Maalinteon ja maalauksen aikana pitää käyttää suojavarusteita! Työhanskat, suojalasit ja hengityssuojain ovat pakollisia. Suojainten käyttö pitää muistaa myös ruiskun pesun aikana.

Maalasin pöydät Temalac FD 50 teollisuusmaalilla, koska se soveltuu hyvin teräksisten runko- ja tukirakenteiden maalaukseen. Maali myös sisältää valmiiksi ruosteenestopigmenttiä, ja sitä voi käyttää yksikerrosmaalina.
Sekoitin maalin purkissa hyvin ennen käyttöä. Ohenteena käytetään 1006:sta , tinnerin tapaista ohennetta, jota laitetaan maaliin noin 5-8%. Itse laitoin vain 5%, koska maalauksesta ylimääräiseksi jääneet maalit voi laittaa takaisin purkkiin, eli siellä saattaa olla jo valmiiksi ohennettua maalia.

Maalaus

Säädin ilmanpaineet paineletkuun seinämittarista lähes täysille, eli noin viiteen bariin. Myös ruiskun koneistosta säädin aineletkun syöttöilmanpaineen ja hajoitusilmanpaineen sopiviksi. Paineidensäädön jälkeen säädetään vielä viuhkan koko.

Ensin maalasin pöydän pohjapinnat ja alaosan sivupinnat, jonka jälkeen nostin pöydän pystyyn ja maalasin loput osat.
Korkeapaineruiskun maalinsiirtokyky on huomattavasti suurempi kuin tavallisessa hajoitusilmaruiskussa, joten käden on oltava jatkuvassa liikkeessä maalauksen aikana. Myös maalausetäisyys on kaksinkertainen tavalliseen ruiskuun verrattuna. Maalausetäisyyteen vaikuttaa myös kappaleen muoto; jos kappale on kovin monimuotoinen, kannattaa maalata kauempaa.

Maalin suositeltava kalvonpaksuus pinnan ollessa kuiva on 40-60 myytä. Maali on pölykuiva noin 15 minuutissa, jolloin maalatun kappaleen voi tarvittaessa ottaa pois maalaamosta.

Ruiskun pesu

Maalauksen jälkeen pesin ruiskun ja koneiston. Ensin laskin ruiskusta ylimääräiset maalit pois tyhjään astiaan. Sitten laitoin maalisuppiloon tinneriä, osoitin ruiskun maalisuppiloon, pidin liipaisinta pohjassa ja annoin tinnerin kiertää koneistossa minuutin, parin ajan.
Kun olin kierrättänyt tinnerin, laskin koneiston tyhjäksi toiseen tyhjään astiaan. Seuraavaksi pesin maalisuppilon tinnerillä pensseliä apuna käyttäen. Pesun jälkeen laitoin suppiloon lisää puhdasta tinneriä ja laskin koneiston taas tyhjäksi.
Irroitin ruiskun hajoitusilma/ainesuuttimen ja pesin sen tinnerillä huolellisesti. Kun suutin oli puhdas, ruuvasin sen kiinni, ja pesin ruiskun ulkopinnan.
Putsasin lopettessani myös suodattimet, jotta seuraavalla kerralla ruisku on puhdas ja valmiina käyttöön.
Viimeiseksi vielä irroitin paineilmaletkun seinästä ja ruuvasin venttiilit kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti