maanantai 11. heinäkuuta 2016

Työssäoppiminen starttaa


Ensimmäinen työharjoitteluviikko starttasi Tampereen seudun ammattiopistolla Tredulla, joka onkin melko massiivinen työmaa, sillä kokoa riittää ja kaikki menee uusiksi sekä sisältä että ulkoa. Alussa sain kulkuluvan ja sen jälkeen vastaava mestari piti perehdytyskoulutuksen, jossa korostettiin erityisesti suojaimien käyttöä. Tredun työmaa-alueella kaikilla pitää olla turvakengät, leukaremmillinen turvakypärä sekä suojalasit, ja toki myös tarvittaessa muita suojavälineitä aina työtehtävän mukaan. Työmaalla tehdäänkin tarkasti TR-mittauksia, jossa tarkastellaan työskentelyä ja työturvallisuustekijöitä.

Osa vanhoista ovista uusittiin, mutta osa pitää kunnostaa ja siitä sainkin sitten ensimmäisen tehtävän aloitettavaksi. Ensin vanhat karmit piti rapsutella puhtaaksi ruiskutasoitteesta ja poistaa niistä niitit, sekä avata karmin ja seinän välistä kaikki vanha kitti ja akryylimassa mikä irti lähtee. Osassa ovista oli myös tarroja ja kylttejä mitkä piti poistaa. Voin kertoa että rapsuteltavaa ja poistettavaa todellakin riitti, ja tämä olikin kaikista aikaa vievin ja työläin vaihe.

Niittien poistoa sekä karmin ja seinän välin avausta.


Seuraavaksi hioin karmit ja ovet hiomatallaa sekä epäkeskohiomakonetta apuna käyttäen, jonka jälkeen tein pölynpoiston, kittasin karmin ja seinän välisen raon umpeen Teknoksen LG:llä eli kevyellä täyttötasoitteella joka hioutuu hyvin ja ovet sekä karmit Siloran J:llä.
Vähän hiomista ja tasoitteen levitystä vielä häiritsi se, että osiin ovenpielistä oli jo ehditty asentaa uudet lattialistat, joita sitten piti varoa viimeisen päälle...

Karmissa silora J ja seinässä Teknoksen LG.


Hionta- ja tasoitustyökaluja. Jatkojalat vielä puuttuu kuvasta!


Tasoitteiden kuivuttua ne tietysti hiottiin, taas poistettiin hiomapölyt ja seuraavaksi pääsinkin sitten jo laittamaan akryylimassoja ja  maalailemaan pohjia. Karmeihin ja oviin molempiin tuli Otex-tartuntapohjamaali pintamaalin sävyihin sävytettynä, eli karmeihin maalarinvalkoinen ja oviin harmaa.


Akryylimassaa tulikin laitettua niin innolla, että hanskakin puhkesi!


Ovien maalaamisen aloitin sivetimellä ulkoreunoista ja reunojen urista, jonka jälkeen telasin isot pinnat 15cm superlontelalla.

Tässä vähän maalaustarvikkeita. Tyhjässä maalipurkissa on vettä ja tyhjässä kittipurkissa lakkabensiiniä, mihin työvälineet päivän päätteeksi laitetaan likoamaan ja tietysti kannet purkkien päälle. Leikkasin tyhjästä kivennäisvesipullosta pohjan pois, johon sain isosta 9L Otex-astiasta kätevästi maalia otettua sutimishommia varten. Pukin päällä katon rajassa keikkussa kun tuollaista isoa pyttyä olisi aika raskasta kannella mukana!

Tredulta jouduin siirtymään vuorostani Tampere-talolle hommiin, joten ovet odottavat yhä pintamaalausta. Onneksi tässä on harjoittelua vielä ihan mukavasti jäljellä ja uutta asiaa opittavana! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti